Farpoint
Sequis Tower

Setting the
benchmark in
Indonesia

The challenge

01

Located in the heart of Jakarta, Sequis Tower is a new standard for the Indonesian commercial tower. The property consists of 40 levels of commercial office space, sky gardens, educational, multi-function and retail spaces. Urbanite was engaged by Farpoint to design and document the complete signage and wayfinding solution for the interior of Sequis Tower and accompanying precinct areas, including multiple levels of underground car parking.

The tower comprises an innovative facade structure which is inspired by the local Banyan Tree root form. There was a strong desire to create a signage family which both responded directly to the unique architecture of the building, integrated within its materials and also used typography and patterning to tie all areas of the building, car park and precinct together.

The main challenge was that the project had many spaces with various interchangeable functions as well as a very diverse set of user groups within a fairly confined space, each needing differing messaging requirements.

Our thinking

02

Physically, the architecture featured a large amount of angled and sloped walls which were unfit for mounted signage, and included a large amount of internal, external and underground spaces that needed to be tied together with a unified design and wayfinding language.

The job of the signage was twofold: it needed to support and enhance the building in setting a new building standard in Jakarta, while also tying together the large number of floors, spaces and disparate uses. To do this, we used a blend of illumination, consistent detailing and integrated materiality.

Creative

03

The signage design system drew upon the unique facade detail of the building and the reference to the Banyan Tree roots. The facade panelling pattern was used as a return detail to all sides of the large freestanding sign forms through laser cutting stainless steel and illuminating within. This in turn reflected the exact characteristics of the building itself, while the materiality used reflected the prominent materials used within the lobby and key spaces.

In addition to this detail, sign-forms were directly embedded within the building fabric, folding and cutting into wall materials. This pattern then carried across to all areas of the signage scheme. Within the car park, large walls were painted and this pattern super-scaled to form level ID’s and directional messaging. Whereas precinct signage, while the material changed, this detail remained a constant thread linking all elements back to the unique architecture of the building and forming Sequis Towers unique environmental identity.

Results

04

The project’s success as a wayfinding system has been amplified by the environmental identity created by the consistent and integrated use of the banyan tree root pattern which carries through to all elements. This detail has further strengthened the identity of Sequis Tower, extending its presence out into the public precinct and has prompted marketing material to reflect this pattern detail. It is a good example of how a consistent concept can tie all elements of a project together and how signage can be truly incorporated with both a building’s architectural design intent and the physical building fabric.

Share this page:
  • 3
  • %
  • 2
  • C
  • \
  • $
  • *
  • 1
  • >
  • F
  • \
Talks & Podcasts
Talks & Podcasts
  • /
  • X
  • 4
  • :
  • 3
  • {
  • ?
  • 2
  • @
  • &
  • F
  • *