Setting the Benchmark

Farpoint sequis tower jakarta

 Setting the Benchmark
Located in the heart of Jakarta, Sequis Tower is a new standard for the Indonesion commercial identity. The property consists of 40 levels of commercial office space, sky gardens, educational, multi-function and retail spaces. Urbanite was engaged by Farpoint to design and document the complete signage and wayfinding solution for the interior of Sequis Tower and accompanying precinct areas, including multiple levels of underground car parking. 

The tower comprises an innovative facade structure which is inspired by the local Banyan Tree root form. There was a strong desire to create a signage family which both responded directly to the unique architecture of the building, integrated within its materials and also used typography and patterning to tie all areas of the building, car park and precinct together. 

The primary objective for the building was to set a new standard in Jakarta, of which the signage needed to support and help enhance. It was intended that the signage would help tie together the large amount of floors by using a blend of illumination and integrated materiality.
 Setting the Benchmark
 Setting the Benchmark

ONE SIZE CAN’T FIT ALL   

The main challenge was that the project had many spaces with various interchangeable functions as well as a very diverse set of user groups within a fairly confined space, each needing differing messaging requirements. From a physical perspective, the architecture featured a large amount of angled and sloped walls which were unfit for signage to be mounted, and included a large amount of internal, external and underground spaces that needed to be tied together with a unified design and wayfinding language.

The signage design system drew upon the unique facade detail of the building and the reference to the Banyan Tree roots. The facade panelling pattern was utilised as a return detail to all sides of the large freestanding sign forms through laser cutting stainless steel and illuminating within. This in turn reflected the exact characteristics of the building itself, while the materiality used reflected the prominent materials used within the lobby and key spaces. 

In addition to this detail, sign-forms were directly embedded within the building fabric, folding and cutting into wall materials. This pattern then carried across to all areas of the signage scheme.
 Setting the Benchmark

THE ROOT OF SUCCESS   

The projects success as a wayfinding system has been amplified by the environmental identity created by the consistent and integrated use of the banyan tree root pattern which carries through to all elements. This detail has further strengthened the identity of sequis tower, extending its presence out into the public precinct and has prompted marketing material to reflect this pattern detail. It is a good example of how a consistent concept can tie all elements of a project together and how signage can be truly incorporated with both a building’s architectural design intent and the physical building fabric.
 Setting the Benchmark
 Setting the Benchmark
 Setting the Benchmark
Within the car park, large walls were painted and this pattern super-scaled to form level ID’s and directional messaging. Whereas precinct signage, while the material changed, this detail remained a constant thread linking all elements back to the unique architecture of the building and forming Sequis Towers unique environmental identity.
 Setting the Benchmark